woensdag 15 oktober 2008

Jongere (m/v) gezocht

Het was een prettige vaststelling gisteren: het kleine vergaderlokaal naast de Kapel is te klein geworden om de voorbereidingsgroep te ontvangen. Inderdaad, niet minder dan 20 vrijwilligers gaven present op de eerste "werkvergadering". Daarbij komt nog dat een aantal van onze vaste waarden zich voor deze vergadering lieten verontschuldigen - we waren dus niet eens "voltallig". Hierbij meteen de bedenking dat het begrip "voltallig" hier sowieso niet op zijn plaats is: de voorbereidingsgroep is geen vaste club, maar eerder een open samenwerkingsverband waar éénieder die zich aangesproken voelt om mee te denken en mee te werken op ieder moment van harte welkom is. We hebben altijd nieuw "volk" nodig en dat zal zeker niet veranderen tussen nu en 29 december - wel integendeel! Het is dus echt nooit te laat om de weg naar de Kapel te vinden.

Zo waren we zeer blij en dankbaar om tussen de 20 mensen die gisterenavond aanwezig waren ook weer heel wat nieuwe gezichten te zien. Het is goed dat onze groep zo voortdurend nieuwe impulsen krijgt. Is ook dat niet "Kerk zijn"?

We verhuisden dus van het vergaderlokaal naar de Kapel zelf, waar we een grote kring van stoelen vormden. Met de hulp van Ruth (Duitsland) overliepen we het programma van de ontmoeting en de volgende fases in onze voorbereiding. Hierbij stonden in deze fase vooral de ontvangst in gastgezinnen en het aanspreken van jongeren centraal.

Een kernpunt was inderdaad de vaststelling dat, hoewel we met velen waren, er zich (nog) geen jongeren in onze groep bevonden. Voor een project dat 100% op jongeren focust is dit uiteraard bijzonder jammer - het is immers de uitdrukkelijke wens van Taizé en van onze gemeenschap dat jongeren mee helpen om van Taizé-Brussel een succes te maken.

Een vraag waarmee we de komende dagen en weken verder willen op pad gaan:

Hoe kunnen we jongeren uit onze eigen buurt en uit onze eigen familie aanspreken om zich te engageren en om samen met ons verantwoordelijkheid op te nemen?

Geen opmerkingen: