zondag 23 november 2008

Een geslaagde bezinningsavond


Kunnen we een sfeer van openheid en gastvrijheid creëren in onze buurt? Wat kunnen we concreet doen in die richting?

Hoe kan een ervaring van ontvangst ons verrijken? Wat kunnen wij geven? Wat kunnen we ontvangen?

Ons laten storen tijdens onze kerstvakantie, buiten onze gewoontes treden, ons laten ondervragen door andere culturen…: durven we onze deuren openen voor onbekende jongeren?

De verstandhouding tussen volkeren heeft minder nood aan spectaculaire acties dan aan een dagelijkse uitwisseling. Kunnen simpele en authentieke ontmoetingen doen ontdekken dat de eenheid onder christenen de bron kan zijn van de goede verstandhouding tussen de volkeren van het continent?

Welke personen zouden graag uitgenodigd worden voor deze pelgrimage van vertrouwen? Wat kunnen we doen zodat elke inwoner van Brussel en omgeving weet dat hij uitgenodigd is om gastvrijheid te bieden aan de jongeren die komen op het einde van het jaar?

Op welke manier kan ik zelf betrokken zijn bij de Europese ontmoeting? Welke plaats kan ik innemen bij de voorbereidingen vanaf nu?

Rond deze zes kernvragen kwamen we gisterenavond na de avondviering samen in onze Kapel. Omdat "voorbereiden" meer is dan het praktisch afhandelen van een takenlijst, besloten we (op initiatief van Taizé) een bezinningsavond te organiseren rond deze zes vragen.

We kregen hierbij de steun van Broeder Emile van Taizé, die in een korte inleiding onze Kapelgemeenschap dankte voor haar engagement en zijn hoop uitdrukte dat de Ontmoeting een stukje Liefde van Christus Koning voelbaar zou maken in ons midden.

Verder toonden we aan een veertigtal geïnteresseerden een stukje uit het interview met Broeder Aloïs (de prior van Taizé) dat onlangs op het Braambos verscheen.

Vervolgens werden de zes vragen voorgelezen. Om te onderstrepen dat elk van deze vragen een lichtje wil zijn op de weg naar Brussel, werd voor elke vraag een kaars aangestoken.

Het gesprek ging verder in drie kleine gespreksgroepjes, die hun kerngedachten bij deze vragen formuleerden op een groot wit blad. Deze gedachten werden vervolgens in de groep gedeeld, waarna de avond werd afgesloten met een gebed van Kardinaal Danneels voor deze Ontmoeting.

Dank aan alle aanwezigen voor een vruchtbare avond die ons verder naar Brussel toe stuwt! Heel in het bijzonder ook dank aan Broeder Emile voor zijn aanwezigheid en getuigenis.

Geen opmerkingen: