dinsdag 25 november 2008

Zondag 23 november - te gast in Schaarbeek

Zondag trokken Cindy, Mark, Liliane en ikzelf door de verse sneeuw (die met bakken uit de hemel viel) naar de Lambermontlaan in Schaarbeek, waar de centrale organisatie van Taizé haar werkplaats heeft in een oud schoolgebouw.

Naar Schaarbeek gaan gedurende het weekend - een jaar geleden zou het niet bij me opgekomen zijn. Schaarbeek, is dat niet dat vuile ghetto met veel vreemdelingen en criminaliteit? Is het daar wel veilig om je auto te parkeren en over straat te lopen?

Taizé daagt ons uit om vooroordelen opzij te zetten en zo, onverhoopt, tot nieuwe ontdekkingen te komen. Getuige daarvan het feit dan onder de gastgezinnen die zich heden ten dage spontaan aanmelden voor het onthaal ook enkele moslimgezinnen zijn. Een mooier teken van vertrouwen tussen mensen en verzoening tussen volkeren kan men zich moeilijk inbeelden.

Aan ons bezoek aan Schaarbeek dragen wij ook een warme herinnering mee. De ontvangst aan de Lambermontlaan door jonge vrijwilligers, zusters van St
-Andreas en de broeders van Taizé zelf was hartverwarmend. Tussen de praktische details van de organisatie door was het een blij weerzien met onder meer Broeder Xavier (die we nog kenden van op de Heuvel), Broeder Georg (die we begin dit jaar in Leuven ontmoetten) en Broeder Hervé (die op 29 september onze Kapel bezocht).

Bij afloop van de voorbereidingsvergadering kregen we - typisch Taizé- allemaal een zak chips mee naar huis. LAstig voor zij die op dieet zijn - maar de chips dienden een goed doel en verschenen de volgende avond al op tafel in de Kapel bij de vergadering van ons eigen voorbereidingsteam.

Geen opmerkingen: